Infracrvena sauna


Infracrvena sauna je malo zastupljena na našim prostorima pa se o njoj relativno malo zna. To je sauna napravljena od drveta nordijske omorike u kojoj se zagrijavanje vrši pomoću dugih infracrvenih zraka. Infracrveni zraci stvaraju toplotu koja vrlo prija našem tijelu. Priodan izvor IC zraka je sunce, čiji spektar sadrži 60% ovih zraka. Ako naše tijelo ne dobija dovoljnu količinu IC svjetla od sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrvena toplota je neophodna za zdravlje svih živih bića.

IC zraci prodiru do 1 cm u kožu i potkožno tkivo a zatim se toplota putem krvotoka prenosi u dublja tkiva (prodirujući čak do 5 cm). Zahvaljujući intenzivnom dubinskom djelovanju, znojite se iznutra prema površini kože, a količina znojenja i intezitet su do tri puta veći nego u finskoj sauni.

Temperatura u IC sauni se kreće u rasponu od 230 do 60°C što je još jedna prednost za one kojima ne prijaju visoke temperature klasične saune.

Boravak u IC sauni je jednokratan i iznosi do 30 minuta. Klijent treba da osjeća prijatnu toplotu. Nakon toga slijedi tuširanje, relaksacija i osvježenje laganim napicima.

Toplota infracrvene saune relaksira i opušta tijelo, redukuje stres i otklanja napetost u mišićima. Blagotvorna je za detoksikaciju, odnosno otkanjanje štetnih materija i toksina iz organizma i za pročišćavanje kože. Infracrvena sauna jača imunološki sistem. U medicini IC toplota se koristi za smanjenje bola u zglobovima, leđima i vratu, kod reume, artroze, neuralgije, smanjuje bol kod hroničnog umora i fibromijalgije, pomaže kod tretmana celulita, alergije i nekih kožnih oboljenja.


 

 
Copyright © 2010. Spa Medica. All rights reserved.