Finska sauna


Sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha 70-100°C a vlažnost vazduha je niska, 10-15 procenata, pa je zato još zovu suva sauna. Ukoliko polivate vrelo kamenje vodom vlažnost se povećava. Unutra se nalaze drvene klupe na različitim visinama. Na visočijim klupama temperatura je nekoliko stepeni veća nego na nižim jer je topliji vazduh lakši i kao takav ide uvis. Obično se počinje od ležanja ili sjedenja na nižem nivou da bi se organizam postepeno privikao na temperature.

Prije ulaska u saunu se istuširajte da odstranite znoj, masnoću i nečistoću sa kože, zatim se dobro obrišite peškirom jer mokra koža odlaže znojenje. Udobno se smjestite na klupicu. Obavezno sjedite na peškir. Neka vam boravak u sauni traje između 10 i 15 minuta. Po izlasku iz saune provedite nekoliko trenutaka u međuprostoru prije nego uđete pod tuš. Tuširajte se prohladnom vodom. Prvo hladite ruke i noge, zatim leđa, trbuh, prsa i glavu. Nakon toga napravite pauzu, osvježite se voćem, razrijeđenim sokom, ili vodom.

Takav ciklus se može ponoviti ukupno 3 puta u toku jedne seanse.

Saune se koriste širom svijeta za poboljšanje zdravlja, za uživanje i opuštanje. Preznojavanje tijela do kojeg dolazi tokom boravka u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, jača imunološki sistem, opušta tijelo od napetosti i organizam od stresa. Boravak u sauni učiniće da se osjećate zdravije i poletnije. Prve efekte saune vidjećete na koži. Obilno znojenje čisti kožu bolje od bilo kojeg drugog sradstva. Ono otvara pore i omogućuje da odumrle ćelije i nečistoće koje su duboko u koži izaću na površinu. Poboljšava se cirkulacija, tako da koža dobija zdravi sjaj, bolji tonus i elastičnost.

Za opuštanje napetosti u mišićima, toplota je direktna pomoć. Korišćenje saune nakon težeg fizičkog rada je efikasan način za čuvanje od upale mišića.

Sauna izuzetno povoljno djeluje kod problema sa respiratornim sistemom kao što su bronhitis, astma i alergije. Sauna višestruko poboljšava krvotok disajnih puteva, hidrira pluća i čisti sluznicu pluća, grla i nosa od sluzi i alergena.

Iako sauna pozitivno utiče na osobe koje boluju od astme i olakšava im disanje, u slučaju akutnih asmatičnih problema sauna se ne preporučuje.

Sauna je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv kijavice, prehlade i gripa jer česte izmjene temperature čuvaju imunološki sistem. Zato se preporučuje redovno korišćenje saune 2 puta sedmično tokom zimskih mjeseci kako bi se spriječila pojava prehlade i gripa. U slučaju akutnih simptoma sačekajte par dana dok simptomi ne prođu.


Evo još nekih korisnih savjeta:

U saunu nemojte ulaziti gladni ili punog želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.

Nipošto nemojte konzumirati alkohol prije boravka u sauni.

Ako se prije saune bavite sportskim aktivnostima, sačekajte da se vaš puls vrati u normalu (oko sat vremena prije ulaska u saunu).

Nakon saune izbjegavajte bilo kakve sportske i rekreativne aktivnosti, jer biste time mogli ozbiljno opteretiti krvotok.

Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, u saunu odlazite u večernjim satima.

U sauni koristite što veći peškir i obavezno sjednite na njega.


Ko ne bi trebalo da koristiti saunu?

Saunu ne bi trebalo da koriste osobe sa povišenim krvnim pritiskom, pace maker-om, srčani bolesnici, osobe sa izrazito niskim pritiskom, proširenim venama ili trombozom dubokih vena, osobe sa akutnim infekcijama, trudnice, rana dječija dob.


 

 
Copyright © 2010. Spa Medica. All rights reserved.