Hidroterapija


PODVODNA MASAŽA je idealna terapija za sportske povrede, sve vrste bola, za poboljšanje cirkulacije i pojačavanje odbrambenih snaga organizma. Osoba se ugodno smjesti u kadu napunjenu toplom vodom a terapeut vrši masažu tako što mlaz vode pod pritiskom usmjerava prema tijelu pacijenta. Vrši se masaža cijelog tijela, a procedura traje do 30 minuta. Ovo je izuzetna procedura za relaksaciju tijela nakon napora, sportskih aktivnosti i sl.


GALVANSKA KUPKA se primjenjuje u kadi na čijim zidovima su ugrađene elektrode koje emituju električnu struju. Pacijent zauzima poluležeći položaj u kadi a struja protiče kroz vodu i kroz tijelo pacijenta. Procedura je potpuno bezbjedna, a pacijent osjeća samo blago peckanje po koži. Primjenjuje se kao fizikalna procedura za razna bolna stanja, parezu nerva, upale i dr.ČETVOROĆELIJSKA KUPKA se primjenjuje u kadicama na čijim zidovima su ugrađene elektrode. Namijenjena je za ekstremitete, dvije kadice za ruke i dvije za noge, a pacijent osjeća blago peckanje po koži. Tehnika primjene je ista kao za galvansku kupku. Primjenjuje se za bol, parezu nerva, artrozu zglobova šake i stopala, probleme sa cirkulacijom i dr.
KONTRASNA KUPKA je namjenjena za tretman donjih ekstremiteta, odnosno potkoljenica a predstavlja naizmjeničnu primjenu tople i hladne vode. To dovodi do širenja i skupljanja krvnih sudova što predstavlja svojevrstan trening za krvne sudove, i može se nazvati „vaskularnim vježbama“. . Procedura traje 25-30 minuta. Koristi se kod sportskih povreda (uganuća, iščašenja), problema sa cirkulacijom, umornih i otečenih nogu.


 

 
Copyright © 2010. Spa Medica. All rights reserved.