Elektroterapija


Elektroterapija je primjena struje u terapijske svrhe. Koristimo različite vrste struja, a izbor zavisi od njihovog djelovanja i efekta koji želimo postići. Procedura se sastoji u postavljanju elektroda obloženih sunđerom na određeni dio tijela. Ova terapija je potpuno bezbolna, klijent osjeća samo blago peckanje po koži na mjestu gdje je postavljena elektroda.

Neke vrste struja koriste se da se izazovu mišićne kontrakcije kada to voljno nije moguće postići. Druge struje djeluju analgetski, dakle smanjuju bol, povećavaju prokrvljenost tkiva, smanjuju otok, smanjuju spazam i ukočenost mišića, dovode do širenja krvnih sudova i kapilara.

Mnoštvo različitih struja omogućava nam da u svakom konkretnom slučaju odaberemo onu struju koja će dovesti do maksimalnog i najbržeg mogućeg oporavka.

Galvanska struja

To je jednosmjerna konstantna struja koja se primjenjuje kod bolnih stanja, reumatskih oboljenja, otoka, povreda nerava i dr.


Elektroforeza

Elektroforeza je metoda kojom se, na najbrži način, pomoću galvanske struje vrši unošenje potrebnog lijeka, lokalno, tačno na povrijeđeno mjesto, time se zaobilazi želudačni trakt i krvotok jetre. Na tretiranom mjestu se stvara depo lijeka, pa je djelovanje lijeka duže.

Dijadinamične struje

Dijadinamične struje predstavljaju kombinaciju različito modulisanih impulsa po intenzitetu, obliku i amplitudi (impulsne) i galvanske komponente. One imaju izraženo analgetsko dejstvo, djeluju na smanjenje otoka i poboljšavaju cirkulaciju. Koriste se i za stimulaciju mišića nakon kraćeg ili dužeg mirovanja.

TENS (Transkutana Električna Nervna Stimulacija)

TENS je jedna od najboljih metoda u borbi protiv bola. Koristi se kod akutnog i hroničnog bola. Struja djeluje tako što blokira impulse za bol koji se nervnim vlaknima prenose u centralni nervni sistem. Primjenjuje se kod bola u leđima, reumatskih bolova, neuralgija, migrena i dr. Postoje i mali portable aparati za primjenu ove terapije u kućnim uslovima, jednostavni su za upotrebu pa ih pacijent može sam koristiti.

Interferentne struje

Interferentne struje predstavljaju dva kola srednjefrekventne struje koja se ukrštaju duboko u tkivu čime se dobija naizmjenična niskofrekventna struja. One djeluju na smanjenje bola (smatra se snažnije nego druge vrste struja), na povećanje prokrvljenosti tkiva i veći dotok kiseonika u tkivo, ubrzavaju zarastanje kostiju nakon preloma (mogu da se koriste i kad postoji metalni implantant u tijelu), stimulišu oporavak povrijeđenih nerava i dr.

Ruske struje

Ruske struje se koriste za stimulaciju zdravih mišića, za povećanje snage i poprečnog dijametra mišića. Ruski ljekar Jakov Koc je objavio 1977.godine da je korišćenjem ovih struja, kod ruskih sportista na olimpijadi postigao povećanje mišićne snage za 30 - 40 procenata jer je koristio ove struje kao dodatni trening. Ove struje se koriste i u slučajevima kada je zbog dužeg mirovanja nastala atrofija mišića, pa je pokret otežan ili nemoguć i kod određnog stepena skolioze za jačanje leđnih mišića.

Trebertove struje

Trebertove struje se koriste kod reumatskih, postoperativnih i posttraumatskih bolnih stanja. Djeluju na smanjenje bola i na širenje malih krvnih sudova (prokrvljenost).

Mikrostruje

Mikrostruje se koriste za ublažavanje ili nestanak akutnih i hroničnih bolova, za ubrzavanje zarastanja kostiju nakon preloma, za brže zarastanje površinskih rana i sintezu kolagena. U terapijske svrhe primjenjuje se mala struja (mikroamperi), koja je ispod čovjekovog praga percepcije pa je pacijent ne osjeća.

Visokonaponske struje

Visokonaponske struje stimulišu zarastanje površinskih rana, povećavaju cirkulaciju krvi u ishemičnom tkivu, povećavaju produkciju kolagena, djeluju na smanjenje otoka i kontrolu bola. Koriste se za stimulaciju i jačanje zdravih mišića.

Laser

Laser ima široku primjenu u različitim granama medicine, a koristi se i u kozmetičke svrhe. U fizikalnoj medicini koristi se terapijski laser. On ima biostimulativno dejstvo, tj. podstiče regeneraciju tkiva (vezivnog, koštanog i tetivnog tkiva), pomaže zarastanje rana (opekotine, dekubitusi, herpes zooster, herpes simplex) i smanjuje bol posebno kod neuralgija, pomaže kod cervikalnog i lumbalnog sindroma, povreda zglobova, ligamenata i mišića, periartritisa ramena i kuka i dr.

Sonoterapija

Radi se o TERAPIJSKOM ULTRAZVUKU koji djeluje na organizam dvostruko: mehanički- vršeći mikromasažu tkiva i termički- ultrazvučna energija se pretvara u toplotnu i zagrijava površinska tkiva do 2 cm dubine. Ultrazvuk utiče na povećanje cirkulacije, smanjenje otoka, pomaže kod bolnih stanja, smanjuje mišićni spazam. Pomoću ultrazvuka se može vršiti unošenje lijeka u organizam, lokalno, na bolno mjesto tzv.sonoforeza.


 

 
Copyright © 2010. Spa Medica. All rights reserved.