Magnetoterapija


Magnetoterapija predstavlja primjenu energije elektromagnetnog polja u terapiji. Ljekovita svojstva magnetnog polja ljudi su otkrili prije 3000 godina, uvidjevši da ta nevidljiva energija pomaže kod raznih bolesti i stanja. Pokušali su da koriste različite vrste i jačinu magneta, počevši od jednostavnih, stalnih magneta koji se postavljaju na oboljele dijelove tijela, pa sve do postavljanja cijelog tijela u jedno veliko konstantno magnetno polje. Tek kasnije razvojem elektrotehnike dobijeni su aparati koji proizvode magnetno polje dovoljne jačine, koje koristi klasična medicina u terapijske svrhe.

Za primjenu magnetoterapije u našem centru koristimo aparaturni izvor impulsnih magnetnih talasa i to jedan za djelovanje na cijeli organizam, a drugi je namjenjen za primjenu na ekstremitete.

Pod uticajem magnetnog polja poboljšava se cirkulacija krvi u organizmu, eliminišu se štetne materije iz ćelija, povećava se snabdjevanje ćelija kiseonikom (prema nekim studijama nakon samo 2 minuta izlaganju povišenom magnetnom polju). Magnetoterapija se koristi za ubrzavanje zarastanja kostiju nakon preloma (može se aplikovati i preko gipsa), djeluje na povećanje gustine kostiju kod osteoporoze, olakšava reumatske tegobe i poboljšava imunološki sistem.

Magnetna terapija nije primjerena za osobe koje imaju pace-maker i elektronske inplantate (slušni aparat i dr.), a vještačke proteze, metalni inplantati u zglobovima ili vještački srčani zalisci ne predstavljaju smetnju za primjenu ove terapije.


 

 
Copyright © 2010. Spa Medica. All rights reserved.